Du gick med i SSU när du var 18 år och har också varit förtroendevald för S i Göteborg. Nu har du bestämt sig för att lämna socialdemokratin och gå med i Vänsterpartiet. Varför?
— Jag har varit besviken på socialdemokratin ända sedan Juholt kuppades bort, men droppen var den nya asyllagen.
— Socialdemokraterna ska ju vara ett socialistiskt parti, det står i alla fall i partiprogrammet, och de är ju med i Socialist-internationalen och ska stå upp för internationell solidaritet. Men det här är ju precis tvärtom! De har helt tappat sina rötter, anser Rebar.
— De har stängt in sig själva, precis som socialdemokratin i resten av Europa och tar till sig rasistisk retorik. Socialdemokratin har gått från att vara ett idébärande parti till ett förvaltande parti och nu gör de vad som helst bara för att vinna valet.
— Ett parti som pratar om att vilja förbjuda tiggeri, som pratar om våra släktingar som flyr över hav och land som om de endast vore siffror och inte människor – det är inte mitt parti.
— Och det är inte gräsrötternas parti heller. Jag har blivit kontaktad av många sossar som säger att de tycker som jag, men de vill försöka förändra inifrån ett litet tag till. Jag tror bara inte på att det går.Om en politik kan förändras så snabbt, så drastiskt, så har inte den politiken någon ideologisk kompass, säger Rebar.
— Inom SSU är det många som känner samma sak, särskilt i södra Sverige och i förorts-klubbarna.
Rebar har varit aktiv i SSU Angered utanför Göteborg som nyligen bytt namn till Nord.
— Ett par medlemmar där-ifrån följer med till Vänsterpartiet och Ung Vänster, säger han.
Vägen till Angered
Rebar Alznars föräldrar och farföräldrar var politiskt aktiva i Irak och blev tvungna att fly undan Saddam Hussein. Efter flera år på flykt kom de till Sverige och Rebar växte upp i Angered.
Med tiden blev de sex syskon som än idag bor tillsammans med föräldrarna.
— Egen bostad går ju inte att tänka på i den här sta’n! Om någon läsare vet någon ledig lägenhet får de gärna ringa, skrattar han.
Mamman arbetade mestadels hemma, ”de var lite konservativa på det sättet”, tror han. Pappan arbetade först som bilmekaniker och taxi-förare, men har idag ett eget litet åkeri med egna taxibilar.
Rebar själv arbetar extra som lärarvikarie och har tidigare jobbat två år som medlemsvärvare för UNHCR.
Den huvudsakliga sysselsättningen är dock på Göteborgs universitet där han pluggar Antikens samhällsliv och kultur.
— Alla har ju drömmar. Min dröm är att skriva en avhandling, eller kanske till och med en bok, om kurdisk idéhistoria.
— Jag vill forska i varför de socialistiska idéerna så starkt har slagit rot i det kurdiska samhället, medan det inte alls verkar vara en lika stark tradition i övriga Mellanöstern.
Ser du någon stark vänsterrörelse i vardande i Sverige? Eller är det bara en dröm?
— Nej, det är fullt möjligt, det är fullt möjligt, upprepar han med eftertryck.
— Vi behöver inte gå långt, om vi tittar på Corbyn i Storbritannien till exempel, det är inte traditionell socialdemokrati, det är socialism. Eller Podemos i Spanien. Det finns vänster-rörelser som kan växa sig starka och bli en motpol mot den här högerextrema, kvasifascistiska miljön som har etablerat sig i Europa.
— Att bygga en rörelse var något vi ville jobba med i SSU Nord, men det fungerade inte eftersom vi hela tiden hamnade på kollisionskurs med vårt eget parti, säger Rebar Alnazar.
Nu har han i alla fall hamnat i ett parti där de socialistiska idéerna hänger ihop med partiets praktik. Välkommen!
Personligt
Ålder: 24 år
Tillstånd: Singel
Husdjur: Tre gulmagade vattensköldpaddor.
Bor: I ett hus i Angered med föräldrar och fem syskon.
Fritidsintresse: ”Gamea” på datorn, läsa böcker, hänga med vänner.
Jobb & studier: Lärarvikarie , pluggar på Göteborgs universitetet.
Senast lästa bok: Nördvarning! säger han: Star Wars, Darth Plagueis.
Bästa jag vet: När jag är ledig en dag och jag hör hur resten av familjen måste gå och jobba, samtidigt som jag kan ligga kvar i sängen!
Värsta jag vet: När två av mina sköldpaddor dog (RIP Set och Mehmet).