Hoppa till huvudinnehåll

Prisar jämlikhetsivrare

Sedan 2015 har Jämlikhetsfonden varje år delat ut 100 000 kronor till en organisation som arbetat konkret och effektivt för ett jämlikare samhälle. Bakom stiftelsen står Vänsterpartiets forne kulturborgarråd Per Sundgren.

– Det hela började med att jag insåg att jag varit en dålig konsument. Efter att jag gått i pension upptäckte jag att jag hade en del pengar på kontot, och jag tyckte att de kunde komma till någon bättre användning än att bara ligga där, berättar Per Sundgren.

Han presenterade idén om ett pris till jämlikhetsivrare för tankesmedjan Katalys chef, Daniel Suhonen. Något år senare var stiftelsen Jämlikhetsfonden ett faktum. Per Sundgren är den ena grundaren och står för finanser och arrangemang, Katalys som står för administrationen, är den andra. Nu började arbetet med att hitta värdiga pristagare. – Vi delar ut två priser varje år, ett hederspris till en person som spridit idén om ett jämlikt samhälle och det stora priset som går till en organisation. Det har inte alltid varit lätt att hitta värdiga pristagare, det ska inte handla om välgörenhet och det räcker inte med att ha fina idéer. Vi är inte som Nobels fredspris; det räcker inte med att lova att man ska göra gott, vi vill se belägg för att man faktiskt gjort gott. Men till slut har vi alltid hittat pristagare vi har varit väldigt nöjda med, förklarar Per Sundgren.

Metallsvarveri fick första priset

Det allra första priset gick till Ljuders Nickelsilfverfabrik, ett litet metallsvarveri i småländska Hovmantorp. 1980 ville ägarna dra sig tillbaka men stod utan efterträdare. Då erbjöds de anställda att köpa och själva driva företaget, vilket de också gjorde. Nu, mer än 40 år senare, lever kooperativet vidare i en bygd där många andra industriföretag gått under.

Bland pristagarna finns andra personal- eller medborgarägda kooperativ, men också andra typer av organisationer. Fackklubben Seko 111, som representerar arbetare i Stockholms tunnelbana och solidariskt tog strid för att förbättra städpersonalens villkor, vann 2020.

Blandade pristagare

Senast vann fotbollsföreningen Nordvärmlands, som genom att driva både affär, restaurang och second hand-försäljning står för viktig samhällsservice i glesbygdskommunerna där klubben har sitt hem. – Ett jämlikt samhälle är målet för mig, det har jag arbetat för hela livet. Vårt pris går ofta till organisationer där människor har vågat släppa det hierarkiska tänkandet, tanken på att det måste vara någon högre upp som pekar ut riktningen, och tagit kontrollen själva istället. Det kan handla om att som arbetare själv våga vara med och styra företaget, eller som medborgare själv ta hand om samhällsservicen när både marknaden och kommunen misslyckats. Klyftorna växer i Sverige, och vi vill uppmärksamma de som visar på att det inte måste vara så, att man inte måste acceptera den utvecklingen, slår Per Sundgren med övertygelse fast.

Taggar